Barwy Kulinarne

Nasze Barwy Kulinarne – jeśli przygotowujemy potrawę z sosem, ważne jest, aby nie był on zbyt rzadki, bo wtedy spływa z potrawy. Jest kilka sposobów na zagęszczenie sosu, a jednocześnie nadanie mu nowego wyglądu. Najprostszym sposobem jest po prostu odparowanie pewnej ilości wody, gotujemy wtedy sos na małym ogniu aż do momentu uzyskania odpowiedniej jego konsystencji. Jednak taki sposób wymaga czasu i cierpliwości. Najbardziej rozpowszechniony sposób to zrobienie tak zwanej zasmażki – na patelnię nalewamy oleju, podgrzewamy na silnym ogniu, mieszając go z mąką – im dłużej to będziemy robić, tym sos będzie miał ciemniejszy kolor – następnie rozprowadzamy zasmażkę powoli w sosie, intensywnie mieszając. Ten sposób jednak dodaje naszej potrawie wysokiej kaloryczności. Jest też sposób zagęszczania sosu praktykowany w kuchni staropolskiej, polegający na tym, że do sosu dodawało się pokruszony czerstwy chleb razowy,. Zupy można zagęszczać też na kilka sposobów, najbardziej popularny to dodanie do zupy mieszaniny śmietany i mąki – jednak jest to mieszanka bardzo kaloryczna, można więc użyć jogurtu naturalnego. Innym sposobem jest zmiksowanie warzyw, które gotowały się w zupie, to samo możemy zrobić przy użyciu rozgotowanych mocno ziemniaków. Sprawdza się też dodanie do gotującej się zupy, oczywiście odpowiednio wcześniej, mąki kukurydzianej.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.